zaterdag 14 juli 2012

Samosir tour

Gisteren met een chauffeur het eiland rondgereden hier. We zijn eerst naar een batakdans geweest en een batakmuseum. Er hing daar nog een foto van Juliana en Bernhard die er in de jaren 80 waren. Op Sumatra zijn er 6 verschillende batakstammen waarvan de batak karo in Brastagi en de Baktak toba rond het tobameer. Tot zo'n 150 jaar geleden had ieder dorp zn eigen koning en gebruiken en het eigen geloof : het animisme. Nadat Duitse en Nederlandse zendelingen het christendom er hadden gebracht is nu bijna 90% christen en zie je hier veel vooral protestantse kerken.
Oorspronkelijk woonden de Batak in het laagland van de Himalaya en boven-Birma. Ongeveer 1500 jaar geleden werden ze daar verdreven en vestigden ze zich in Sumatra. De Batak trokken vrijwel direkt door naar de hogergelegen delen van het eiland, daar dit landschap het meest weg had van het land van hun voorouders. Toch hadden ze contact met de bewoners van de lagergelegen kustgebieden, waarvan ze onder andere de natte rijstcultuur overnamen. Gevangen tussen twee Islamitische volkeren, de Acheërs en de Minangkabau, leidden de Batak tot de komst van de Nederlanders een geïsoleerd bestaan. Het waren de tochten die de befaamde natuurvorser F.W. Junghuhn in 1840-1841 in dit gebied ondernam waardoor de Batak voor het eerst enige bekendheid kregen. Omstreeks het midden van de 19de eeuw kwamen de Batak onder de invloed van de islam en het christendom. Het waren Nederlandse en Duitse missionarissen van de Rheinische Mission die de Batak tot het christendom bekeerden, waarmee een einde kwam aan hun eeuwenoude animisme en kannibalisme. Het kannibalisme heeft bij de Batak zeer lang stand gehouden. Toch was het nog rond de eeuwwisseling rumoerig in de Bataklanden en waren de hier wonende stammen nog allerminst aan het Nederlands gezag onderworpen. Het geluk was aan de kant van de Batak toen overste van Daalen die tijdens zijn campagne van 1904 in de Gayo en Alas landen geen tijd bleek te hebben ook de Bataklanden op zijn hardhandige manier te pacificeren. Doordat de overste in Alasland vernam dat van Heutz naar 's Gravenhage was ontboden, en begreep dat dit betekende dat zijn baas Gouverneur-Generaal zou worden en hijzelf zijn opvolger, haastte hij zich terug naar Kota Radja om zijn mededingers voor te zijn. Na de batakdans reden we verder naar de hot springs aan de andere kant van het eiland op het vasteland van Sumatra aan de voet van de Gunung Belirang. We gingen daarbij over de brug gebouwd in 1906 door de Nederlanders. Daar gezwommen in het warme zwavelwater van de bronnen.
Daarna naar Ambarita, waar op de binnenplaats van het oude centrum vroeger recht werd gesproken. Er staat een 300 jaar oude stenen offerplaats met stenen stoelen en de tombe van Laga Siallagan, een lokale vorst. Wanneer vijanden gevangen waren genomen, werd hier over hun lot beslist. Meestal was die beslissing negatief en werd ten uitvoer gebracht op de nabijgelegen executieplaats. Ongelukkigen werden hier langzaam gevild, onthoofd, in stukken gesneden en opgegeten. Gelukkig zijn ze er 100 jaar geleden mee gestopt.
We bezochten ook nog een weverij waar iemand van 90 nog aan het werk was en reden daarna naar Tomok voor een bezoek aan de oude graven van 1 van de raja's van de Sibutarfamilie.
Vandaag rustig aan gedaan want morgen vertrekken we weer vroeg richting Medan waar we eind van de middag zullen aankomen.

1 opmerking:

winnie zei

Hallo allemaal,
Wat een bijzondere reis! voor opa James wel erg leuk zeker om alles weer terug te zien? en voor jullie ook. Lang geleden zijn jullie er al geweest. Op dezelfde plekken of zien jullie veel nieuwe dingen?
Wij gaan za op vak naar een camping zonder internet dus we zien de rest van het verhaal na onze vak.Sowieso thuis met een kop thee als het mag van mok mok ;-) XXX Winnie