dinsdag 24 juli 2012
Borobudur - Merapi - Prambanan
Op vrijdag 20 juli op pad met busje en chauffeur. We vertrekken al vroeg (7 uur) en rijden eerst naar de Borobudur. Toen de daar jaren geleden waren, was het nog niet zo cemmercieel. Nu lijkt het wel een pretpark als Disney en moeten nu ook sarongs om (nieuwe regel om het nog specialer voor de toeristen te maken) maar oke, de Borobudur op zich is nog hetzelfde al zijn ze wel aan het restaureren. Met geld van UNESCO en de regering wordt er hard gewerkt om alles in goede staat te houden. Na de uitbarsting van de Merapi moest steen voor steen worden schoongemaakt en een aantal stenen ontbreken nog. Er wordt dus nog druk gepuzzeld. We beklimmen alle treden die leiden naar de bovenste en grootste stupa en krijgen onderweg uitleg van gids Hassan.
Hij legt de verhalen die staan afgebeeld op de stenen goed uit en Sharon wil er nog veel meer horen. Ondertussen heeft opa zijn vaste begeleider die steeds een pajung (parasol) boven zn hoofd houdt en hem koelte toewappert. Opa wordt als een koning behandeld en ondersteund bij het traplopen. Hij is blij met het geld dat hij ermee verdient, want een kilo rijst kost al bijna 1 Euro en dat is een dag eten voor zijn gezin.
Borobudur
opa's steun en toeverlaat
Op weg naar de Prambanan helemaal aan de andere kant van Yogya rijden we via het platteland met sawah's naar de Merapi. De nog werkende vulkaan heeft in 2010 flink wat verwoest in de omliggende dorpen en we zien nog dat er in enkle huizen een flinke laag as ligt. We lopen door het zwarte lavastof. Helaas is het weer niet helder genoeg om de vulkaan goed te zien.
Bij de Prambanan is het ook niet erg druk, omdat de Ramadan vandaag is begonnen. Op feestdagen en einde van de vastenmaand is het juist erg druk. We bezoeken de Hindutempels van de verschillende Hindugoden en zijn daarna wel even tempelmoe. Het is 5 uur als we weer in het hotel zijn en we eten daar ook. Percy bestelt standaard 2 porties es kopjor (kokosijs) als toetje, soms zelf als ontbijt, dus dat kopen ze nu extra in denk ik zolang wij hier zitten.
Prambanan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Is een keris een kris?
Ja opa zal wel gezien worden als de man in bonis.
Kon de gids Hassan nederlands of deed hij het in`t engels?
Heb je je e-mail nog gelezen van ons?
We hebben een nieuw e-mailadres nl. j.mol1000@gmail.nl
groeten van oma en opa Mol
ja een keris is een kris. ze doen er vaak een e tussen. Gids hassan sprak engels en we hebben je nieuwe emailadres gezien hoor.
groetjes uit Bali!
Een reactie posten